haid lewat? nii sebab nya !





heii gadis gadis !  selalu takk haid korang lewat? kadang kadang sebulan dua takk datang haid? stress? kusut kepala fikir awat ta datang haid? chopp chopp ! ni bukan kes pregnant tauu . bagi kes yang dahh kahwin tu , maybe lewat haid or ta datang haid sebulan dua nii perkara biasa kann? habis yang belum married and tak pernah ada sexual affairs , acanno? ha ! nii ada sikit sebab nya . mana tahu kot kot korang ada lahh yang alami sebab nii kann .

1. Berat badan takk stabil .
badan yang senang naikk , menyebabkan hormon takk stabil , memang susah nakk datang haid . darah kotor pon susah nakk keluar . berat yang berlebihan pon boleh jadii kes jugakk . so , cara terbaik , kena turunkan berat badan slow slow dengan cara yang betul .

2. Pola makan .
nii biasanya terjadi bila badan merajuk . girls yang obses sangat nakk kurus , nakk turunkan berat badan sampai diet , makan ubat macam macam , minum macam macam , semua tu bolehh ganggu kitaran haid tahuu .

3. Melakukan aktiviti yang berat .
terlampau aktif . angkat barang barang berat ,. buat kerja berat dekat dekat nakk period , akan lambatkan kitaran haid korang . tapii korang digalakkan buat senaman such as jogging untuk lancarkan aliran darah .

4. Stress .
ha ! yang nii selalu jadi kat aku ! dan selalu jadi punca why haid aku tak betul . tertekan , selalu berpenyakit dan selalu makan ubat boleh buatkan hormon badan korang takk stabil . dan bila hormon takk stabil , mean kitaran haid pon akan jadi takk stabil jugakk .

5. PREGNANT !
last and confirm (BAGI YANG DAHH KAHWIN !) , ni lahhh punca nya why takk datang haid . so , congrates ok? :)




:: aku? maybe sebab stress . selalu sangat stress . stress apa pon aku taktahu . ada apa apa nakk tambah , laii laii komen kat bawahh nii ;)





15 comments:

  1. Biasanya, kalau stress memang akan lambat lah. Makin stress makin lambat lah. Hehe

    ReplyDelete
  2. Aq ada kawan yang makan pil supaya tak yah period terus..
    bahaya tak...?

    ReplyDelete
  3. @siti suraya

    tu aa pasal . biasa haid lewat memang diaitkan dengan stress ,

    ReplyDelete
  4. @Ayakaishi Ayasy

    bahaya lahhh ! sebab haid tu pengeluaran darah kotor . if dia sekat ta bagi keluar , then nanti darah kotor berkumpul lahh dalam badan . banyak penyakit mengundang nanti .

    ReplyDelete
  5. saya sedang melalui nya wakkkk. memang stress sbb badan tak sedap. tapi puas dah buat macam2 :( still the same result. :(

    ReplyDelete
  6. @zera eira

    sama ! saya ponn susah sangat nakk period . hurm :(

    ReplyDelete
  7. BW dekat sini ^^

    ada masa nnt, ble lah join segmen #1 saya,
    boleh menang baucher membeli-belah PERCUMA!

    Tarikh tutup : 30 Jun 2013

    http://syanpunyabelog.blogspot.com/2013/05/segmen-1-by-syanpunyabelog-saya-nak.html

    ReplyDelete
  8. Xde ke ubat untuk keluarkn darah kotor :'( dah sbulan dah ni

    ReplyDelete
  9. Saya juga sedang mengalami..n ny first time..sblum ny haid sy teratur xad ap msalah..kdg2 rse senak pown ada..

    ReplyDelete
  10. Dah dekat 2 blank tk period . stress mlampau.

    ReplyDelete
  11. Weyh risau ahh period kluar lmbt..selalu x camni

    ReplyDelete
  12. Risau sebulan dah ta period haih!

    ReplyDelete
  13. Dah sebulan setengah tak period lgi...
    :( bila cek urine negative... 1 line je...
    kenapa macam nie...

    ReplyDelete
  14. Saya ni dah berbulan tak kene.. risau sngt.. lgi pun sya student, mybe sebab stress sngt..

    ReplyDelete

heyy . terimakasih kerana membaca ya . terimakasih sudi komen-komen . komen baik-baik tao . nanti abah kite marah :)